søndag den 26. maj 2024

DEN MAN TUGTER ELSKER MAN






































DEN MAN TUGTER ELSKER MAN
PROLOG Niels Erik Danielsen | 25. - 26. maj 2024 |  Bygningsarbejdernes Landsbranchemøde | 3F Svendborg

Mange arbejdsgivere elsker udenlandsk arbejdskraft. Det er nok næppe på grund af kærlighed, snarere er det på grund af de mange penge, de tjener på udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft.

Fredrik Vad fra Socialdemokratiet har fra Folketingets talerstol talt om velintegrerede indvandrere, der misbruger deres position til ”at undergrave det danske samfund indefra”.
I den forbindelse har han nævnt anekdoter. En anekdote er en kort, vittig historie om en enkelt hændelse, fx brugt som illustration. Anekdoterne handler blandt andet om socialrådgivere og en politibetjent, der skulle have handlet i strid med lovgivningen.

Modsat anekdoterne fortalt fra folketingets talerstol, kan man i 3F Fagbladet og dagspressen læse fyldige konkrete historier om virksomheder, som underbetaler og udnytter udenlandsk arbejdskraft.
Det er undergravende virksomhed af den danske model og det danske samfund. Det er undergravende for de lønninger og de arbejdsforhold, der er på det danske arbejdsmarked, og som har kostet blod, sved og tårer at skabe.
Social dumping presser lønningerne ned i overenskomstdækkede virksomheder og giver øgede udgifter i stat, regioner og kommuner.

Mange indvandrere må have det meget mærkeligt, når de bliver udnyttet groft og får at vide,   ”at den man tugter, elsker man”. Uanset om det er sagt med nok så meget glimt i øjet, så er det i strid med medmenneskelighed, når arbejdsgivere udnytter, udbytter og behandler indvandrere på den mest forfærdelige måde.

23. februar i år skrev Ekstra Bladet, at myndighederne var rykket ud til en byggeplads i Esbjerg. Her blev 33 indiske statsborgere anholdt, da de ikke havde arbejdstilladelse i Danmark.

7. maj i år kunne man i 3F Fagbladet læse om unge vietnamesere, der tjente under 100 kroner i timen. Samtidig skulle de samlet betale 27.000 kroner for at bo i et hus ejet af et af Danmarks største gartnerier, Bygrowers. Praktikanterne skulle også betale over 3.000 kroner om måneden i husleje for et værelse, som de lejede af deres fynske arbejdsgiver. Bygrowers’ ejer, Nicolai Abildgaard, udtalte til 3F Fagbladet: - Vi gør virkelig meget for at opføre os ordentligt og lave nogle ordentlige standarder, de kan leve under.

Tilbage i 2021 skrev 3F Fagbladet om udenlandske praktikanter, som boede over en kostald på uhumske værelser. Ukrainske Olena boede under hele sin praktiktid på et loft i en kostald hos den midtjyske landmand Henning Jørgensen. Først alene og siden sammen med sin kæreste. I loftlejlighedens køkken var der et hul i gulvet, der via en stige førte direkte ned til køerne i stalden. - Der var mange fluer, og der lugtede meget dårligt. Jeg arbejdede også rigtigt mange timer, sagde Olena til 3F Fagbladet.

I april i år kom det frem, at det italiensk ejede byggefirma PK & ECD skal betale en bod på 10 millioner kroner for snyd med løn til mindst 160 byggearbejdere ved arbejdet på den nye Storstrømsbro. Kun 16 turde vidne i den faglige sag og fortælle deres historie. De øvrige frygtede repressalier, sagde Michael Severinsen 3F i sin 1. maj tale i Vordingborg. Arbejdsgiverne har overbevist politikerne om, at der mangler arbejdskraft. Politikerne lemper vilkår for tredjeverdensborgere, så de kan træde ind på det danske arbejdsmarked. – Absurd, at vores skattekroner går til, at udenlandske kolleger udnyttes på det groveste på offentlige byggerier, sagde Michael Severinsen ifølge Sjællandske medier.
Firmaet Tecnoscavi, der var underentreprenør på Storstrømsbroen, blev dømt for underbetaling af 22 rumænske bygningsarbejdere. Næsten en million kroner skal de betale for manglende løn, feriepenge, pension og for uretmæssigt at have opkrævet de penge, som de ansatte havde fået tilbage i skat. I retten fremviste Tecnoscavi arbejdstidsaftaler, som medarbejderne skulle have skrevet under på, men en grafolog fastslog, at der i de fleste tilfælde var tale om forfalskede underskrifter.

I november 2023 kom en stor rapport fra Aalborg Universitet. Forskere havde interviewet flere end 80 migrantarbejdere om deres oplevelser i den danske byggebranche. Laust Høgedahl, der er lektor på Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet og en af hovedforfatterne bag rapporten, udtalte til 3F Fagbladet. - Vi kan se, at der findes et parallelt arbejdsmarked. Et for danskerne, og et andet for udlændinge. Fire ud af fem arbejdsulykker blandt udenlandske arbejdere på danske byggepladser bliver aldrig anmeldt, kunne rapporten dokumentere. Ifølge rapporten har de udenlandske bygningsarbejdere næsten tre gange så stor risiko for at blive udsat for en arbejdsulykke som danskere.

Arbejdsulykker skal anmeldes, men når det kommer til arbejdsmigranter, gør arbejdsgiverne ofte alt, hvad de kan, for at undgå det, siger Laust Høgedahl og fortsætter, vi hører ofte, at migranterne bare bliver sendt hjem. Har de været udsat for en rigtig slem ulykke, får de et mindre beløb med. Ellers arbejder de bare videre, selvom de har fået en arbejdsskade.

De udenlandske ansatte får det farligste, mest beskidte og sværeste arbejde. De har længere arbejdsdage og får færre pauser og mindre tid til deres opgaver end deres danske kollegaer, viser rapporten.

Her er så, ikke en anekdote, men en konkret faktuel historie. Det handler om Janusz Kwiatkowski, der blev fyret få dage efter en voldsom arbejdsulykke. En gravemaskine kørte forbi Janusz og ramte et stykke armeringsjern, som med fuld kraft fløj ind i hans ben og efterlod ham lammet på jorden. Der var sener, der var revet over, og Janusz blev sygemeldt i seks uger. Det gik straks op for Janusz, at han kunne være i problemer, fordi han ikke ville være i stand til at gå på arbejde. Hans bekymring viste sig at være velbegrundet – kort efter fik Janusz Kwiatkowski en fyreseddel af sin arbejdsgiver.

Udgifterne til denne ulykke betales sandsynligvis af det offentlige, næppe af virksomheden, der har ansvaret for ulykken. I den forbindelse er det værd at nævne, at dårligt arbejdsmiljø årligt koster samfundet ca. 100 milliarder kroner og holder mange arbejdere ude af arbejdsmarkedet. Her er der brug for nødvendige reformer.

SVM-regeringen slog sig op på at kunne gennemføre nødvendige reformer.  Men det er tilsyneladende ikke nødvendigt at gøre op med de virksomheder, som groft udnytter udenlandsk arbejdskraft.

Konkrete fakta med beretninger om parallelle samfund på danske byggepladser, der er dokumenteret af rapporter fra Ålborg Universitet, påvirker åbenbart ikke regeringen til at tage yderligere initiativer mod social dumping.

Trusler mod udenlandske ansatte med fyring, eller det der er værre, hvis de fortæller virkeligheden om deres virksomheds svindel, påvirker åbenbart heller ikke regeringen. Det er noget 3F afslører og bringer svindlen frem i lyset. Det er sjældent myndighederne, som har indgået de offentlige kontrakter med udenlandske virksomheder, der afslører svindlen.

Den sociale dumping, der foregår på byggepladserne, er ikke bare en skandale. Det er parallelsamfund, det er undergravning af det danske samfund indefra, det er øgede skatteudgifter og pres på økonomien i det offentlige.
 
Det må og skal stoppes!